קרקוב, הבירה העתיקה של פולין ומקום שנודע באינטלקטואלים ובכלבי התחש שלו. אף אחד מאלו לא התאים לשלטונות הסובייטים החדשים שהתבססו במדינה בשנות הארבעים והחמישים. כדי להכניס מעט פרולטריון לצד כל “הצפונבונים האלו” הם בנו שכונה חדשה ומונומנטלית ממזרח לעיר.
הצטרפו אלינו לסיור מיוחד בקרקוב,
קרקוב היהודית משני צידי הוויסלה
רובע קזימיש הוא אזור הבילויים הכי לוהט/תוסס/שוקק כיום בקרקוב. בניגוד לעיר העתיקה, האווירה בו הרבה יותר בוהמיינית והוא מושך יותר צעירים מקומיים ופחות תיירים. בצד השני של הנהר נמצאת שכונת פודגוז’ה שבעבר הייתה תחת שליטתה של העיירה קזימיש. גם היא מתפתחת ועוברת תהליך של התחדשות עירונית.
רובע קזימיש ידוע יותר בשם הרובע היהודי, שם התרכז הרוב המכריע של הקהילה היהודית בקרקוב ויש בו היסטוריה ענפה שעוד ניתן לראות ולחוות. גם לפודגוז’ה יש סיפור מעניין משלה. חלקו נובע מכך שלזמן קצר פודגוז’ה ושאר קרקוב היו משני צידי הגבול והכובשים האוסטריים דחפו לפיתוח השכונה כקונטרה לקרקוב.
בסיור נלך בסמטאותיו העתיקות של הרובע היהודי, נראה בתי כנסת לצד אמנות רחוב, בתי מרזח ומסעדות יהודיות לצד ברים קטנים, בתי קפה אינטימיים ומוסדות אוכל עילית. נספר את סיפורם של היהודים שחיו כאן לאורך השנים ומה אירע פה לאחר עזיבתם. נעבור את הנהר ונגלה את פריחתם המחודשת של חיי הלילה והאוכל של שכונת פודגוז’ה האפרורית והתעשייתית.
מה נחווה: השוק היהודי שקיבל חיים חדשים, ד”ש מהעבר ממשורר יידי, פונדק שהוא גם בית דפוס מהמאה ה 19, בית הכנסת הוותיק ביותר בפולין, הקהילה היהודית – דור ההמשך, יצירת גרפיטי ישראלית מפתיעה, חנויות וינטאג’ ועתיקות, מבנים אדריכליים מגוונים, אמנות רחוב בכל פינה, חיי לילה שוקקים ועוד…
מה נאכל? “הפיצה” הפולנית – חמה וגבינתית, כיסונים מבית אמא, ליקר הדובדבנים של סבא, עוגה פולנית קלאסית לקינוח
טעימות רלוונטיות גם לצמחונים, טבעונים ונמנעי גלוטן בתיאום מראש בלבד
משך הסיור: כשלוש עד שלוש וחצי שעות (שעות מומלצות 16:00-19:30 או 12:00-15:30)
עלות: 180 שקלים לאיש כולל כל הטעימות והן בהיקף של ארוחה קלה.
נובה הוטה – מפעל תרבות
קרקוב, הבירה העתיקה של פולין ומקום שנודע באינטלקטואלים ובכלבי התחש שלו. אף אחד מאלו לא התאים לשלטונות הסובייטים החדשים שהתבססו במדינה בשנות הארבעים והחמישים. כדי להכניס מעט פרולטריון לצד כל “הצפונבונים האלו” הם בנו שכונה חדשה ומונומנטלית ממזרח לעיר.
כל השכונה התרכזה סביב מפעל הפלדה ונקראה על שמו – נובה הוטה. בתוך הבנייה האוטופית בסגנון ריאליזם סוציאליסטי הפולנים בנו לעצמם חיים. בזמן שהשלטונות בנו עוד ועוד מפעלים קולוסאליים המקומיים נאבקו על התרבות שלהם ואילצו את השלטונות לאפשר להם לבנות כנסייה. אחד המנהיגים של המוחים היה הבישוף קרול וויטילה – לימים האפיפיור יוחנן פאולוס השני.
לאחר החלשות ברית המועצות פולין השתחררה מהשלטון הקומוניסטי, רחובות שינו את שמם, פסל לנין עזב את הכיכר המרכזית שהחליפה את שמה לכיכר רייגן והשכונה חידשה את פניה.
בסיור נראה את העבר וההווה של השכונה המרתקת הזו ואפילו נציץ לעתיד. נראה מה נותר כאן מחזונו של סטלין ואיך יוצקים המקומיים והתושבים החדשים שמגיעים לכאן תוכן חדש. נבקר בחנויות ותיקות וחדשות, בתי קפה, מסעדות, מוסדות תרבות, מבנים שמקבלים חיים חדשים ואנרגיות צעירות.
איפה נבקר? חנות מזכרות מן העבר, מסעדת רטרו מעוצבת להפליא, מוסד קולינרי שקפא בזמן, קפה ספרים קהילתי, מסעדת הפועלים הפולנית, אמנות הפוסטרים דרך טלפון שבור, הכנסייה הכי פוליטית בקרקוב, שיכון סובייטי שנשאר כמו פעם ועוד…
מה נאכל? הכיסונים הלאומיים, שוט של פירות אלכוהוליים, קרפ מזרח אירופאי, מאפה או עוגה לבחירה
טעימות רלוונטיות גם לצמחונים, טבעונים ונמנעי גלוטן, בתיאום מראש.
משך הסיור: כשלוש וחצי שעות (שעות מומלצות 12:00-15:30)
עלות: 180 שקלים לאיש כולל כל הטעימות והן בהיקף של ארוחה קלה.
רוצים שניצור איתכם קשר להצעת מחיר והרשמה? לחצו כאן
יצירת קשר:
במייל travelling.with.irena@gmail.com
או בוואטסאפ https://bit.ly/3hxQfbu